Hoe zit het met betonnen keukenbladen en vlekken?
Hoe vlekgevoelig is een betonblad feitelijk en wat kun je ertegen doen?
Beton is poreus. Wanneer onbehandeld kunnen vloeistoffen binnendringen en vlekken veroorzaken. Dit is een natuurkundig feit. Hetzelfde geldt overigens voor verschillende andere materialen die worden toegepast voor werkbladen, zoals graniet en hardsteen.
Het voorgaande is vrij algemeen bekend. Wat geen gemeengoed is, is dat juist vanwege deze poreuze eigenschappen, vlekken in het betonblad na verloop van tijd grotendeels weer verdwijnen. Dit zal ik aantonen in een nog te schrijven artikel, gebaseerd op eigen onderzoek.
Wat is mooi? De een vindt de vlekgevoeligheid van beton een onoverkomelijk probleem en een ander is van mening dat dit juist bijdraagt aan de karakteristieke, doorleefde uitstraling van het materiaal. Het is maar net waar je voor kiest.
Er zijn verschillende producten op de markt waarmee de vlekgevoeligheid van beton kan worden beperkt, of zelfs geheel uitgesloten. In dit artikel besteed ik aandacht aan twee producten die ik zelf gebruik.
Methode 1:
Het aanrechtblad wordt eerst behandeld met Lithofin MN Vlekstop en vervolgens onderhouden met Lithofin Politoer. Met deze behandeling blijft de uitstraling van beton het best behouden, is mijn persoonlijke mening. Het geeft het werkblad een matte tot lichtglanzende uitstraling en de kleur wordt wat dieper. Bescherming met deze producten zorgt ervoor dat schadelijke vloeistoffen minder snel en minder diep intrekken. In de praktijk houdt dit in dat je even de tijd hebt om het aanrechtblad met een lichtvochtige doek af te nemen.
Methode 2:
Wanneer je met zekerheid wilt voorkomen dat er vlekken in het betonblad komen, behandel je deze met een 2-componenten epoxyhars, zoals bijvoorbeeld Sikkens Wapex 660 mat. De lak kan worden aangebracht met een verfroller of blokkwast. Zelf heb ik onder anderen een betonnen winkelbalie in een bloemenzaak hiermee behandeld. Door de blootstelling van het beton aan zure plantensappen, was het wenselijk dat het betonblad geheel werd afgesloten. De harde lak is stootvast en beschermt de betonnen toonbalie permanent tegen de meeste vlekken en geeft het een diepe, glanzende uitstraling.
Reiniging en onderhoud van een betonnen aanrechtblad:
Methode 1:
Wanneer gekozen is voor behandeling van het aanrechtblad met Lithofin MN Vlekstop, kun je deze het beste reinigen met een niet-agressief schoonmaakmiddel, zoals bijvoorbeeld groene zeep en om het half jaar (of zoveel vaker als wenselijk) onderhouden met het eerder genoemde Lithofin Politoer. Ik adviseer geen synthetisch schoonmaakmiddel te gebruiken.
Methode 2:
Ook wanneer het blad is gesealed met 2-componenten epoxycoating, kun je het reinigen met groene zeep of een ander niet-agressief schoonmaakmiddel. Kijk uit met thee en gebruik geen middel dat schuurt/polijst, waarmee je de coating kunt beschadigen.
Schadelijke stoffen:
Enkele voorbeelden van stoffen die verkleuring van het betonblad kunnen veroorzaken, zijn: rubber-bevattende materialen, zuurhoudende producten, thee, frisdrank, synthetische reinigingsmiddelen, fruitzuur, plantensap, ammoniak, soda, chloor. Het beste kun je het keukenblad niet in contact brengen met deze stoffen, of in ieder geval niet te lang. Neem het blad daarna af met een vochtige doek.
Bedankt voor het lezen van dit artikel. Onderaan is gelegenheid om te reageren.
Bezoek de fotogalerij op deze website voor voorbeelden van mijn werk.
Of vraag direct een offerte voor een keukenblad bij ons aan.
Voor vragen ben ik graag bereikbaar.
Gerelateerde artikelen
- Lithofin: De professionele oplossing voor het reinigen, beschermen en onderhouden
- Sikkens watergedragen, 2k, matte vloercoating op basis van epoxyhars
- Cor Van Schie Bloemen - Veghel: Sterk in bloemwerk