Beton
Beton is duurzaam
De oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen staan bekend om hun bouwkunst. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze daarvoor al veelvuldig beton toepasten. Zij het in een andere samenstelling dan die we nu kennen. Niet alleen veel Romeinse bruggen en aquaducten zijn uit beton vervaardigd. Ook bij de bouw van bijvoorbeeld het Colosseum en het Pantheon is beton gebruikt. Sindsdien is er aan de samenstelling van beton flink ‘gesleuteld’ om het materiaal nog sterker te maken. Het moderne beton kan zelfs de duurzaamheid en hardheid van natuurlijke gesteentes evenaren.
Beton is strak
Ook heeft beton een esthetische revolutie doorgemaakt. Iedereen kent bijvoorbeeld de grove structuur van onze hedendaagse stoeptegel. Wanneer je deze vergelijkt met een strak gegoten betonnen aanrechtblad, lijken zij wel te zijn vervaardigd uit twee totaal verschillende materialen. Zo ontzettend strak kan beton worden afgewerkt! Overigens zijn de esthetische kwaliteiten van glad afgewerkt beton (zogenaamd ‘schoon beton’) sterk afhankelijk van diverse factoren. Denk hierbij aan de betonsamenstelling, eventueel toegevoegde kleurstoffen en bewerkingen die na verharden op het oppervlak worden toegepast.
Beton is flexibel
Hoe onwaarschijnlijk ook: beton is een zeer flexibel materiaal. Voordat het uithardt kan het namelijk in allerlei mogelijke vormen gegoten worden. De kleinste details in de mal tekenen scherp af in het eindresultaat. En ook de kleur is eenvoudig aan te passen. Dat maakt beton dan ook uitermate geschikt voor diverse toepassingen op het gebied van betondesign. Bijkomend voordeel is dat het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hout, niet vervormd of uitzet.