Articles in Category: Blog Roel-s Betondesign

Slokdarmfestival Veghel - NL

Slokdarmfestival Veghel - NL

“VEGHEL – Een betonnen hand, midden in het gras. Tijdens het Slokdarmfestival ontdekt de bezoeker een complexe 3d-vorm. “Speciaal voor het Slokdarmfestival heb ik ervoor gekozen om een betonnen hand te vervaardigen, die als zitting kan worden gebruikt”, vertelt de kunstenaar, Roel van der Burgt. ‘Roel-s’ is ontstaan vanuit de passie…”

Voor het complete artikel op Kliknieuws.nl, klik op de afbeelding:


Roel-s-betondesign-slokdarmfestival-2

Hoe zit het met betonnen keukenbladen en vlekken?

Hoe vlekgevoelig is een betonblad feitelijk en wat kun je ertegen doen?

Hoe zit het met betonnen keukenbladen en vlekken?

Beton is poreus. Wanneer onbehandeld kunnen vloeistoffen binnendringen en vlekken veroorzaken. Dit is een natuurkundig feit. Hetzelfde geldt overigens voor verschillende andere materialen die worden toegepast voor werkbladen, zoals graniet en hardsteen.

Het voorgaande is vrij algemeen bekend. Wat geen gemeengoed is, is dat juist vanwege deze poreuze eigenschappen, vlekken in het betonblad na verloop van tijd grotendeels weer verdwijnen. Dit zal ik aantonen in een nog te schrijven artikel, gebaseerd op eigen onderzoek.

Wat is mooi? De een vindt de vlekgevoeligheid van beton een onoverkomelijk probleem en een ander is van mening dat dit juist bijdraagt aan de karakteristieke, doorleefde uitstraling van het materiaal. Het is maar net waar je voor kiest.

Kleine, stijlvolle keuken Nijmegen

Kan mijn keuken het gewicht van een betonnen keukenblad aan?

Hoe sterk zijn de keukenkasten en hoe zwaar is een betonnen aanrechtblad?

Kan mijn keuken het gewicht van een betonnen keukenblad aan?

Een vraag die ik regelmatig gesteld krijg, is of de keukenkastjes sterk genoeg zijn voor een betonnen aanrechtblad. Het antwoord hierop is: ja.

Ik zal dit aantonen door het draagvermogen van een keukenkast te vergelijken met het gewicht van een betonnen blad.

Een standaard keukenkastje is 60 cm. breed en 60 cm. diep. De bepalende 'zwakke' factor zijn de kunststof poten, die ieder 45 kg. kunnen dragen. Onder de kast zitten 4 poten, opgeteld is het draagvermogen 4 x 45 kg. = 180 kg.

Tillium, prettig hulpmiddel bij de montage van betonnen keukenbladen

ARBO: Oplossing voor het verplaatsen van zware betonnen aanrechtbladen

Tillium, prettig hulpmiddel bij de montage van betonnen keukenbladen

Het gewicht van betonbladen kan aardig oplopen, zeker wanneer het grote oppervlakten betreft, zoals bijv. een keukeneiland. Dit is weliswaar geen probleem voor de keukenkasten, die deze zware last met gemak kunnen hebben (zie mijn vorige blogbericht over dit onderwerp). Maar het kan wel een probleem zijn voor het menselijk gestel en dan met name voor het ruggewricht.

Laat daar nu een oplossing voor zijn!

De afgelopen maanden heb ik een prachtige tilkar in gebruik, die van groot nut is gebleken tijdens het plaatsen van aanrechtbladen.

  

Het betreft het demo-model van de nieuwste -Tillium- ontworpen en geproduceerd door Gerrit Ophuis. Het is een electrisch in hoogte verstelbare, kantelbare en betaalbare(!) tilhulp. Niet zomaar een transportkarretje. Met deze Tillium kunnen aanrechtbladen tot een gewicht van 250 kg. direct vanaf de aanhanger het huis en de keuken in worden gereden. Voor nog zwaardere keukenbladen (tot ca. 500 kg.), kun je twee aan elkaar gekoppelde Tillium's inzetten. Omdat het betonblad kan worden gekanteld is het geen probleem om, ook zeer brede, keukenbladen naar binnen te rijden. Eenmaal binnen en gepositioneerd voor de keuken, worden de 4 zwenkwielen op de rem gezet, wordt het blad weer horizontaal gekanteld en kan het met behulp van de afstandsbediening op de gewenste hoogte worden afgesteld. Vervolgens is het een kwestie van rollen en het aanrechtblad ligt al ongeveer waar je hem hebben wil!

  

Ik kan de Tillium adviseren aan elk keukenbedrijf of granietbedrijf en aan iedere keukenmonteur die op locatie regelmatig met zware aanrechtbladen te maken heeft. Voor keukenmonteurs heeft Gerrit Ophuis nog een andere Tillium in zijn assortiment, waarmee je naast keukenbladen ook afzuigkappen op de juiste hoogte kunt positioneren.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Onderaan is gelegenheid om te reageren.

Bezoek de fotogalerij op deze website voor voorbeelden van keukens met betonnen keukenbladen en andere betonnen producten.

Voor eventuele vragen over het apparaat of andere zaken ben ik graag bereikbaar.

Onderstaande link leidt naar de website van Tillium.

Kan een betonblad ook in mijn keuken of badkamer op een etage worden geplaatst?

Hoe komt een betonnen keukenblad of badkamerelement op een hogere verdieping?

Kan een betonblad ook in mijn keuken of badkamer op een etage worden geplaatst?

Het plaatsen van keukenbladen in de gemiddelde keuken op de begane grond levert meestal weinig problemen op. Uitzonderingen daargelaten, kunnen we hierbij meestal prima uit de voeten met onze in hoogte verstelbare (en kantelbare) Tillium-liftkarren. Zie hiervoor ook ons eerdere blog-artikel dat specifiek gaat over de Tilliums.

Wat vaak een grotere uitdaging is, is het plaatsen van een betonblad op een andere verdieping/etage. Met het gemiddelde formaat betonnen keukenblad of wastafel is het nou eenmaal niet prettig traplopen. Laat staan met een betonnen ligbad...

Wat te doen? Hiervoor zijn meerdere oplossingen voorhanden.

Plaatsing betonnen keukenblad met verreiker via balkon op eerste verdieping Rhenen 2

Vaak heeft een woning met leefverdieping op een etage een verhuisraam aan de straatzijde. Of er bevindt zich een balkon. Betreft het een 1e of 2e verdieping, dan is het in veel gevallen mogelijk om een verreiker in te schakelen.

Plaatsing betonnen keukenblad met verreiker via balkon op eerste verdieping Rhenen 1

Plaatsing betonnen keukenblad met verreiker via balkon op eerste verdieping Rhenen 3

Hiermee kan bijv. het aanrechtblad zeer nauwkeurig tot in de woning worden gebracht ('gereikt'). Aldaar wordt het betonblad op de vooraf geïnstalleerde transportkarren geplaatst en het vervolg is gelijk aan een plaatsing op de begane grond: we plaatsen het blad met behulp van de 'Tilliums', oftewel de in hoogte verstelbare transportkarren.

Plaatsing betonnen keukenblad met verreiker via balkon op eerste verdieping Rhenen 4

groot betonnen keukenblad antraciet keukeneiland kookeiland rhenen

Soms kan het betonelement niet worden geplaatst met behulp van onze transportkarren, bijvoorbeeld omdat het te zwaar is, of omdat het simpelweg onhandelbaar is. Zo'n voorbeeld is een betonnen ligbad met een gewicht van >1.000 kg. Een dergelijk inrichtingselement kan het beste worden gemonteerd in de ruwbouwfase van een woning, alvorens de betreffende etage wordt afgedicht met een verdiepingsvloer / het dak. Overleg vooraf met de constructief tekenaar, aannemer of architect is een vereiste. Verreweg het meest geschikte hulpmiddel bij de plaatsing is een hijskraan.

plaatsing maatwerk betonnen ligbad met hijskraan Eindhoven 4

plaatsing maatwerk betonnen ligbad met hijskraan Eindhoven 6

plaatsing maatwerk betonnen ligbad met hijskraan Eindhoven 13

Verder geldt dat voor de meeste montage-vraagstukken een passende oplossing kan worden gevonden, hoe lastig ze op het eerste gezicht ook lijken. Voel u vrij om uw vraag aan ons voor te leggen, gebruik hiervoor eventueel het contactformulier of neem telefonisch contact met ons op via tel. 06-26350412.

Bedankt voor het lezen van dit artikel. Hopelijk ervaarde u het als nuttig? Onderaan is gelegenheid om te reageren.

Bezoek de fotogalerij op deze website voor voorbeelden van keukens met betonnen keukenbladen en andere betonnen producten.

Levering betonnen Cobouw Awards 2020 (en 2018-2019)

Ook dit jaar mochten wij de Cobouw Awards leveren, welke vanmiddag zijn uitgereikt aan de winnaars !

Levering betonnen Cobouw Awards 2020 (en 2018-2019)

UPDATE 11-11-2020:

Kite Robotics, Marijn Bruurs - Witteveen+Bos, Strukton Civiel en Bouwgroep Dijkstra Draisma, proficiat met het winnen van de Cobouw Awards 2020!

En -bouwvrouwen- Yolanda van Rijswijk en Suze Gehem (jong talent-Award) met het winnen van de bokalen in september jl.

Muurbloem Design Studio, wederom bedankt voor de herhaalde opdracht!

 

UPDATE 22-11-2019:

IBIS Power, Triodos Bank, BINX Smartility, en Ten Brinke Group, proficiat met het winnen van de Cobouw Awards 2019!

Muurbloem Design Studio, bedankt voor de herhaalde opdracht!

 

27-11-2018:

Omdat successen mogen worden gevierd wil ik hierbij met trots vermelden dat wij dit jaar de betonnen Cobouw Awards mochten maken. De opdracht hiertoe hebben wij gekregen van de ontwerper van de Awards, Muurbloem Design Studio uit Utrecht.

Woensdag 21 nov. jl. was de uitreiking bij de Harbour Club in Vinkeveen. Mijn felicitaties gaan uit naar de winnaars: 

  • Cobouw50 Award 2018: Coen Hagedoorn Bouwgroep
  • Beste Werkgever: Heembouw
  • Beste Product: PlasticRoad
  • Meest Duurzame Project: NOM Best

Om te beginnen bedank ik hierbij onze vaste partner Van Riel Betonwaren B.V. uit Uden voor geleverde faciliteiten.

Hoe klein de betonnen bokaal ook is, doorgaans zijn onze beton-structuren een paar maatjes groter (en zwaarder), het was een proces vol uitdagingen. Zo is er voor deze toepassing een speciale duurzame betonmix ontwikkeld bestaande uit o.a. zand en grind dat via een ingewikkeld recyclingproces is gewonnen. De betonmix is ontwikkeld door betontechnoloog Robert Hurkmans van Conovation uit Someren. De producent van het gerecycled granulaat is de Van Berkel Groep uit Eindhoven.

Om de organisch gevormde mal te kunnen maken, is eerst een originelenmal vervaardigd middels cnc-techniek, geleverd door Van Leiden Interieur uit Veghel.

Vervolgens is de contramal gegoten met silliconen-gietrubber, geleverd door Schouten Group uit Mijnsheerenland.

De aluminium naamplaatjes die de Awards compleet maken zijn geleverd door Verver-Best uit Son.

Mijn dank gaat uit naar jullie!

Betonnen awards, prijzen van kaliber. Iets voor uw organisatie?

Beton geeft uw award meer gewicht

Betonnen awards, prijzen van kaliber. Iets voor uw organisatie?

 

Reikt uw organisatie periodiek prijzen uit? Waarschijnlijk wilt u dat deze een bijzondere uitstraling hebben, mede omdat ze een directe koppeling hebben met uw organisatie. Heeft u er wel eens aan gedacht om uw awards in beton uit te voeren?

Beton als design-materiaal is al jaren in opmars en wordt nog niet vaak toegepast bij het vervaardigen van prijzen. Vreemd eigenlijk, want het materiaal is uitermate geschikt hiervoor. Bij beton wordt vaak gedacht aan rechte, hoekige vormen. Dit kan uiteraard zeer fraai zijn, maar het is tevens mogelijk om behoorlijk fragiele, organisch gevormde elementen te maken. Ook kan uw award worden gepersonaliseerd d.m.v. een inliggende tekst of logo.

Beton geeft uw award een bijzondere, robuuste, tijdloze uitstraling en het gewicht van beton draagt bij aan een prijs van kaliber.

Hoe gaan wij te werk bij het ontwikkelen van een award speciaal voor uw organisatie:

Wellicht beschikt u reeds over een geschikt ontwerp of een award welke kan worden gebruikt (gekopieerd)? Wanneer dit niet het geval is dient er eerst een ontwerp te worden gemaakt. Indien gewenst kunnen we u ten behoeve hiervan in contact brengen met een designstudio welke ervaring heeft in het ontwerpen van betonnen Awards. Het is daarbij belangrijk dat een ontwerp op zodanige wijze wordt vormgegeven dat het betonnen element straks uit de mal kan worden gehaald (gelost), zonder dat de mal of het element scheurt of breekt. Op deze manier kan de mal worden hergebruikt en blijven de kosten beperkt.

Nadat het ontwerp door u is goedgekeurd gaan wij een originelenmal produceren, gevolgd door de contramal uit (meestal) gietrubber.

Het betonmengsel kan worden aangepast naar uw wensen. Wij werken graag met een duurzame betonmix, voornamelijk bestaande uit ingredienten welke worden gewonnen uit gerecycled betonpuin. Dit feit kan uw marketing-afdeling uiteraard gebruiken indien uw organisatie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

En dan zijn we klaar om beton te gaan storten.

Onze calculatie bestaat enerzijds uit eenmalige kosten, namelijk de ontwerpkosten, het vervaardigen van de originelenmal en contramal en het bepalen van het betonmengsel. Daarnaast brengen wij kosten in rekening per te fabriceren element. Wanneer u dus bijv. een jaar later opnieuw prijzen wilt bestellen en er zijn geen aanpassingen in het ontwerp / formaat, betaalt u alleen nog de kosten voor de awards.

Tevens is het mogelijk om door ons een award te laten maken waar ook andere materialen dan beton in worden verwerkt, bijv. kunststof, hout, staal of rvs.

Ook kunnen wij indien gewenst de aluminium of rvs naamplaatjes met namen van de winnaars en uw logo leveren.

Tot slot kunnen we ten behoeve van het transport en tegelijk eventueel ook voor de presentatie beschermende kistjes maken waarin de awards veilig kunnen worden vervoerd. Desgewenst kunnen deze kistjes voorzien worden van uw logo.

Kortom, wij ontzorgen u graag van a tot z.

Hopelijk heb ik uw interesse weten te wekken. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via onze contactpagina.

Re-producties driedimensionale kunstwerken van Mooniq Priem, in beton

Betonnen reproducties geboetseerde werken Mooniq Priem

Re-producties driedimensionale kunstwerken van Mooniq Priem, in beton

In opdracht van de Eindhovense kunstenares Mooniq Priem mochten wij onlangs enkele van haar geboetseerde werken re-produceren in Beton.

Mooniq is geen onbekende naam in kunstminnend Nederland. Zo werd begin deze maand (nov. '19) bekend dat zij de winnaar is van de Nederlandse Portretprijs, met haar werk​ 'Japans meisje' (Little Ichiko)!

In 2017 is zij ook genomineerd geweest en ontving zij na een foto-finish een eervolle vermelding voor het beeld 'Elly Gertzen'. En verder nog, exposeerde zij onlangs in het Rijksmuseum met haar Portret van Rembrandt.

Hoe zijn we te werk gegaan bij het reproduceren van de geboetseerde kunstwerken:

Mooniq haar expressieve stijl vormde een extra uitdaging voor de reproductie in beton, omdat het niet bepaald glad afgewerkte beeldjes betreft. Haar grove toets resulteert in werken met veel details en gaten en kieren, wat het werk voor ons uitdagend maakte.

Eerst zijn door een hierin gespecialiseerde leverancier, siliconenmallen gemaakt met een beschermend gipsen omhulsel. De mallen zijn demonteerbaar wat als (groot) voordeel heeft dat in de meeste gevallen meerdere re-producties mogelijk zijn met behulp van dezelfde mal. Met andere woorden, de mal overleeft de productie van het betonnen beeld en kan opnieuw worden gebruikt. Uitzondering vormen 'niet-zelflossende' beelden, bijvoorbeeld een beeld met een uitstekende arm, of met handen in de zij. Per kunstwerk beoordelen we dit uiteraard van tevoren.

Bij het storten hebben we eerst testen gedaan met meerdere soorten beton-mengsels, in verschillende kleuren. De mortel en het productieproces hebben wij weten te optimaliseren met als resultaat re-producties met zeer weinig luchtbellen. Mooniq heeft er vervolgens voor gekozen de meeste (niet in het oog springende) luchtbellen niet door ons te laten repareren, zodat duidelijk blijft dat het hier betonnen re-producties betreft. Enkele luchtbelletjes horen er toch een beetje bij.

Onderstaand foto's van het uiteindelijke resultaat waar de klant (dhr. Henk) erg blij mee was, een betonnen buste in de kleur Antraciet-grijs.

Onderstaand een foto van een reproductie van hetzelfde beeld, in leemkleurig beton.

Kijk vooral ook even naar alle details die exact zijn overgenomen!

Daarnaast hebben we nog een ander fraai beeld van Mooniq gereproduceerd, een vrije expressie van een jongedame, in wit beton:

 

Wij zijn oprecht trots dat we dit proces met Mooniq zijn aangegaan en dit tot een goed einde hebben weten te brengen. We kijken er naar uit om nog regelmatig met haar samen te werken.

Mocht u zelf overwegen om een beeld te laten reproduceren in beton, dan nodig ik u graag uit om contact met ons op te nemen.

Iets voor u?

We laten u graag zien wat de verschillende mogelijkheden zijn en het bijbehorende kostenplaatje.

Vraag een offerte aan