Re-producties driedimensionale kunstwerken van Mooniq Priem, in beton

Betonnen reproducties geboetseerde werken Mooniq Priem

Re-producties driedimensionale kunstwerken van Mooniq Priem, in beton

In opdracht van de Eindhovense kunstenares Mooniq Priem mochten wij onlangs enkele van haar geboetseerde werken re-produceren in Beton.

Mooniq is geen onbekende naam in kunstminnend Nederland. Zo werd begin deze maand (nov. '19) bekend dat zij de winnaar is van de Nederlandse Portretprijs, met haar werk‚Äč 'Japans meisje' (Little Ichiko)!

In 2017 is zij ook genomineerd geweest en ontving zij na een foto-finish een eervolle vermelding voor het beeld 'Elly Gertzen'. En verder nog, exposeerde zij onlangs in het Rijksmuseum met haar Portret van Rembrandt.

Hoe zijn we te werk gegaan bij het reproduceren van de geboetseerde kunstwerken:

Mooniq haar expressieve stijl vormde een extra uitdaging voor de reproductie in beton, omdat het niet bepaald glad afgewerkte beeldjes betreft. Haar grove toets resulteert in werken met veel details en gaten en kieren, wat het werk voor ons uitdagend maakte.

Eerst zijn door een hierin gespecialiseerde leverancier, siliconenmallen gemaakt met een beschermend gipsen omhulsel. De mallen zijn demonteerbaar wat als (groot) voordeel heeft dat in de meeste gevallen meerdere re-producties mogelijk zijn met behulp van dezelfde mal. Met andere woorden, de mal overleeft de productie van het betonnen beeld en kan opnieuw worden gebruikt. Uitzondering vormen 'niet-zelflossende' beelden, bijvoorbeeld een beeld met een uitstekende arm, of met handen in de zij. Per kunstwerk beoordelen we dit uiteraard van tevoren.

Bij het storten hebben we eerst testen gedaan met meerdere soorten beton-mengsels, in verschillende kleuren. De mortel en het productieproces hebben wij weten te optimaliseren met als resultaat re-producties met zeer weinig luchtbellen. Mooniq heeft er vervolgens voor gekozen de meeste (niet in het oog springende) luchtbellen niet door ons te laten repareren, zodat duidelijk blijft dat het hier betonnen re-producties betreft. Enkele luchtbelletjes horen er toch een beetje bij.

Onderstaand foto's van het uiteindelijke resultaat waar de klant (dhr. Henk) erg blij mee was, een betonnen buste in de kleur Antraciet-grijs.

Onderstaand een foto van een reproductie van hetzelfde beeld, in leemkleurig beton.

Kijk vooral ook even naar alle details die exact zijn overgenomen!

Daarnaast hebben we nog een ander fraai beeld van Mooniq gereproduceerd, een vrije expressie van een jongedame, in wit beton:

 

Wij zijn oprecht trots dat we dit proces met Mooniq zijn aangegaan en dit tot een goed einde hebben weten te brengen. We kijken er naar uit om nog regelmatig met haar samen te werken.

Mocht u zelf overwegen om een beeld te laten reproduceren in beton, dan nodig ik u graag uit om contact met ons op te nemen.

Gerelateerde artikelen

About the Author

Roel van der Burgt

Roel van der Burgt

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen

Iets voor u?

We laten u graag zien wat de verschillende mogelijkheden zijn en het bijbehorende kostenplaatje.

Vraag een offerte aan